lørdag den 25. juli 2015

alt handler om energi

Der er stillestående objekter og der er objekter i bevægelse. Der er beliggenhedsenergi i det stillestående objekt, med et enormt energi potentiale.
Når objektet bringes i bevægelse forandres objektets energi tilstand til bevægelsesenergi og en del af objektets i boede energi kan nu iagttages og muligvis udnyttes til andre formål.
Efter en tid skifter objektet tilstand igen til belighenhedsenergi. Objektet ligger stille og man kalder det at objektet skylder energi til omgivelserne.
Det er når tilstanden skifter fra det ene til det andet, at vi kan udnytte energien.
Objektet kan være en sten, ting, fødevarer, vejrsystemer, mennesker, kroppen, nerve forbindelserne i ens hjerne og meget mere.
Temperaturen har betydning for hastigheden i alle processer på jorden. Solen er energikilden der bestemmer hvilket energi potentiale der er til rådighed til enhver tid. Den styrer på den måde alt.
Fossile brændsler i form af kul, olie og gas er opsparet solenergi og er skabt i en geologisk periode for mange år siden som er forskellig fra idag. Men energi til processen der skabte disse brændsler kom fra solen.
For at skabe energi er man nød til at bruge energi, enten for at forandre energiens form til noget andet vi skal bruge her og nu, eller til at spare energien op i en eller anden form til andre tider.
Energi kan altså udnyttes når det skifter tilstand eller form.
Til at fremstille varme, transport og elektricitet er der kendte metoder til at udnytte energien.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar